Beste Hans & Pim,

Wat een verrassing dat we afgelopen week zomaar een stuk van jullie repertoire op CD mochten ontvangen!!
Toen ik van Zosia telefonisch op de hoogte werd gesteld op mijn werk bekroop eigenlijk mij dezelfde spanning als een nieuwe YES CD die net is uitgekomen en waar ik dan naar uitzie!
Ik heb de CD een paar keer beluisterd en we zijn er erg blij mee.
Het klinkt in ieder geval productie technisch en muzikaal als een tierelier.
Nogmaals bedankt dat wij ook deel mogen uitmaken van jullie muziek. Het brengt herinneringen terug van het optreden in Almelo een paar jaar geleden waar ik met vrienden toen naar toe was gegaan en jouw 50 jaar verjaardagsfeest natuurlijk!:
Mijn mening:

1. Brimstone
Sterk het instrumentale intermezzo halverwege het nummer. Niet een van de sterkste songs van de CD maar heeft een pakkend nummer dat single-potentie heeft om als visitekaartje het grote publiek te kunnen bereiken. Het duurt ook niet te lang (waar ik overigens bij een later te recenseren nummer nog op terug zal komen). Nee correct liedje.

2. Day after day
Jammer dat het baswerk wat achterin de mix zit (kan ook aan de geluidsinstallatie liggen) . Vocaal erg goed ook met samenzang. Baswerk interessant. Ook een melodisch goed nummer en leuk Crimson jaren 80 herkenbaar gitaarwerk. Dit is een compliment Pim! Goede break halverwege het nummer!
Goede melodie afgewisseld met tempowisselingen. En daar houd ik van. Mooi liedje. Niet vervelend.
De gitaarsolo aan het einde met het sterke baswerk heel mooi. Op het eind hoor ik ook weer zo’n Crimson gitaar herhalend loopje van de plaat Discipline. Geeft niet.

3. Nocturnal steps
Nou ja als Francoise begint te zingen krijgt het ineens allemaal een “jazzy”- lading. Zij kan echt goed zingen!! Ik hoor haar graag. Echt professioneel zangwerk. Zou me niets verbazen als zijn professioneel actief is als vocaliste! En dan weer sterk gitaarwerk waar ik toch weer wat Fripp loopjes herken. Ik houd daar van. Trouwens het gitaarwerk dat niet op Fripp lijkt is ook erg goed. Mooi is ook als dat intermezzo verder gaat met toetsenwerk erbij afwisselend met gitaar dat slaggitaar erbij.
Dat baswerk klinkt vet maar kan niet vet genoeg zijn!
En dan die mooie stem die weer terug komt. Prachtige balans.De liner notes zeggen het al: Offscreen nummer met geweldige vocale en instrumentale potentie

4. Pressed Rat and Warthog
Voor mij persoonlijk niet een van de uitschieters. Ik zie het al het is geen eigen compositie maar van een paar echte groten in de muziek. Leuk tussendoortje en als eerbetoon aan jullie muzikale roots begrijpelijk. Mooi gitaarwerk op het eind.

5. Into the Storm
Sterk nummer. Zeker qua opbouw en stemming. Swingt en beweegt. Het ritme sectie werk en de gitaar eroverheen kan niet lang genoeg duren!! Jammer dat dit nummer aanleiding gaf tot definitief einde van de band…

6. Across the Nile
Nooit geweten dat Hans ook nog kan zingen! Prachtig met samenzang met Helmoed. Goede melodie. Toen ik jullie ooit in Almelo in 1991 of 1992 hoorde optreden leek de muziek echt ingewikkeld en ontoegankelijk (wat het voor mij dan altijd al interessant maakt) maar deze CD heeft met tempowisselingen en muzikale hoogstandjes toch “ meezing” – karakter. Tja en dat hebben bands als Crimson na vaak draaien toch eigenlijk ook.

7. Riverains
Sta je dan met een strijkstok over de stick of een andere basgitaar te strijken zoals ik Levin bij Crimson soms zie doen? Goed saxwerk. De vocalen van de dames en de sax zijn een verrijking op de CD. Goed nummer. Niets meer, niets minder. Het heeft een tropische sfeer en dat is goed gelukt.
Rustgevend nummer. Duurt mij iets te lang. De saxofoon redt het nummer.

8. Home
Goed nummer. Heel mooi nummer. Een van mijn favorieten. De instrumentale break goed en saxofoonwerk is heel mooi. Persoonlijk vind ik de nummers met sax en Francoise heel goed. Sorry Pim. Je componeert goed maar soms is het goed dat je het zangwerk aan haar overlaat.

9. Cerdes (Outside the gates of)
Ik ken de originele uitvoering niet. Maar ik denk dat geen afbreuk aan het origineel is gedaan. Wat bij veel covers nog wel eens het geval is.

10. Feeling inside
Weer een persoonlijke favoriet. Goed up tempo met interessante muziekjes en tempo wisselingen.

11. The Bangle and the Necktie
Persoonlijke favoriet wederom! Sterk gitaar- en baswerk halverwege tot het eind! Goede effecten! Lijkt me te gek dit live te kunnen brengen! De versnelling op het eind van het instrumentale stuk en de zang die het dan weer down to earth brengt. Mooi

12. Just Do it
Mooi bas intro.
Weer een persoonlijke favoriet! Zelfs vervormd blijft Francoise mooi klinken! Heel mooie Fripp loopjes van weer die Discipline (plaat/nummer) !

13. Fear the laughter
Aardig nummer. Zit goed in elkaar. Moeilijk om per nummer steeds te kunnen schrijven dat het goed is. Het is gewoon een leuke CD! Vocaal sterk. Die aanstekelijk Thiemens lach!!

14. Rhubarb
King Crimson as it were. Grappige tekst. Zoiets als “The more I look at it the more I I slowly tear it apart I wish you were here to see it!!”

15. What’s left
What’s left to write about: niet een van de sterkste nummers maar interessant genoeg. Of zit ik er helemaal naast? Duidelijk blues getint en een herkenbaar Hendrix improvisatie klinkend gitaarwerk. Ook hier weer: het is een compliment Pim.

Erwin van Doorn (all-time fan)<< terug