Recensie iOPages (juli 2010)

 


PIM THIEMENS
Cťdez Le Passage
(EIGEN BEHEER)

De Culemborgse amateurmuzikant Pim Thiemens speelt al vanaf zijn zevende gitaar. Met zijn broer Hans (basgitaar, Chapman-stick) speelt Pim vaak op King Crimson georiŽnteerde muziek, samen met zijn vrouw chansons van Yves Duteil en daarnaast zingt en speelt hij gitaar in de bluesrockformatie Colourize.
De twintig instrumentale nummers op Cťdez Le Passage heeft hij allemaal zelf gecomponeerd en opgenomen in zijn thuisstudio gedurende de afgelopen tien jaar. EchoŽnde begintonen met kerkklokken en een kraaiende haan, brengen de luisteraar naar wat langzamere melodieuze tracks enigszins in de stijl van Robin Trower. Een contrabasgeluid, zwevende toetsen, percussie en een akoestische gitaar roepen de sfeer op van een zuidelijk vakantieland.
Het op funkrock geŽnte Train Delays, met een refrein dat mij heel sterk aan een track doet denken van KPM (Klaus-Peter Matziol), is wat meer uptempo. Just The Little Things, Enjoy The Beautiful en vooral A Brief Moment zitten meer in het deels akoestische werk van Steve Hackett.
Het volgende stukje is bijna ambient, terwijl Breaking Loose meer bluesy klinkt. Fear Of The Dark heeft ook wat funktrekjes, maar is lekker slepend qua tempo met op het eind licht orkestrale toetsen.
Na wat korte fragmenten volgt een track met een lichte funky inslag met invloeden van zowel Wishbone Ash als reggaemuziek met goed en degelijk gitaarwerk. Na een kort ritmisch stukje volgt een experiment met echoŽnde keyboards.
Het vakantiegevoel voor de late avond keert terug in Never Ending Holiday. In Freestyle zitten wat lastiger ritmes: een lekker 'lopend' basje met veel toetsen, terwijl de gitaar pas in het tweede deel op gang komt en eerst wordt overvleugeld door een schelle fluit.
Het eind van het album heeft met Le Passage wat weg van de bekende nachtkaars. Pim beheerst zijn instrument uitstekend en zijn niet alledaagse geluiden zorgen voor een verfrissend geheel. In het ruime uur zitten mijns inziens echter te veel fragmentarische stukjes, maar met een goede selectie blijft er drie kwartier zeer aansprekende, melodieuze gitaarmuziek over.
Het album noodt zeker uit tot een bezoekje aan de website: www.warthogproductions.nl

Menno von Brucken Fock<< terug