Recensie iOPages (juli/augustus 2018)


 


PHYLICE GHETTA
LIVE!
(WARTHOG PRODUCTIONS)
#disciplineKingCrimson #technischenewwave

Live! bevat de registratie van het optreden van de formatie Phylice Ghetta op 21 februari 1987 tijdens een dubbelconcert met Ce Soir in De Vrije Vloer te Utrecht.
Het is een van de drie optredens die Hans Thiemens bij het doorspitten van zijn cassettearchief de moeite waard vond om uit te brengen.
Enkele van de destijds gespeelde nummers vonden de afgelopen jaren in afwijkende arrangementen hun weg op de in iO Pages besproken albums van W2Warthog, een andere band van Thiemens en zijn broer Pim. Toch is het mooi om nu de originelen te bewonderen, mede vanwege de aanwezigheid van de vindingrijke drummer Igor Blok.
De bandleden hebben de kenmerken van King Crimson tijdens de Discipline-periode geheel eigen gemaakt. Dat uit zich ook in de vereenvoudigde versie van het Discipline-logo op de hoes, maar vooral door het incorporeren van die typische repeterende, verschuivende en gierende gitaarpatronen in een technisch new wave-kader. Denk hierbij aan de tegendraadsheid van XTC en Television, het stemmige van Weekend At Waikiki of de ingenieuze snarenrijkdom van Vini Reilly's The Durutti Column. Pim waagde zich hierbij slechts zelden, zoals in het hallucinerende Stone, aan een langgerekte gitaarsolo.
In die tijd beschikte Hans overigens nog niet over een Chapman Stick, maar met zijn reguliere bas wist hij uitstekend krachtige accenten aan te brengen in de vervlochten gitaarmelodieŽn.
De technische vaardigheid van de musici komt verder goed tot uiting in onder meer het virtuoze, instrumentale The Spider: Missed A Leg?, ongetwijfeld het meest Crimson-achtige nummer.
De geluidskwaliteit is heel behoorlijk en hoewel er enige echo op de microfoon zit, beÔnvloedt dit Pims expressieve zang absoluut niet. Wel zijn er ter versterking van de soundboard-opname enkele bas- en drumpartijen ingemixt, zonder dat dit de authenticiteit van het materiaal heeft aangetast.

Renť Yedema<< terug