Recensie iOPages (december 2020)


 


PHYLICE GHETTA
IN CONCERT!
(WARTHOG PRODUCTIONS)
#KingCrimson #newwave #archiefmateriaal

Na het opheffen van W2Warthog concentreert Hans Thiemens zich muzikaal op twee zaken.
Ten eerste maakt hij nieuwe muziek met het elektro-akoestische ambientgezelschap Noi«e. Het vorig jaar uitgebrachte N-giNes bestond voornamelijk uit abstracte geluidsdecors. Op het onlangs verschenen Loreley bevatten de door contrabassist Thiemens en slagwerker Luuk de Weert gecreŽerde klanksculpturen meer melodie, dankzij de zangpartijen van Annemarie Steinvoort die in haar bijdragen het mysterieuze van Lisa Gerrard en het experimentele van Sidsel Endresen combineert.
Ten tweede doorzoekt Thiemens zijn muziekarchief om bepaalde opnames geschikt te maken voor een select publiek.
Na het in iO151 besproken Live! van Phylice Ghetta poetste hij dit jaar eerst historische oefensessies van Lesser Wing, een voorloper van Noi«e, op.
Deze mini-cd werd gevolgd door In Concert!, wederom een live-show van Phylice Ghetta. Tijdens dit concert uit 1992, opgenomen in de oude zaal van de Metropool in Hengelo, speelden Thiemens en zijn broer, gitarist/zanger Pim, met drummer Rob van der Gon Netscher en extra zangeres Renee Oskam.
Vergeleken met het optreden van vijf jaar daarvoor is de band nog strakker gaan spelen. De door King Crimsons Discipline-periode geÔnspireerde, repeterende gitaarpatronen en tegendraadse technische new wave-invalshoeken komen hierdoor goed tot hun recht. De songs zijn ook toegankelijker geworden en bieden naast de hoekige, ritmische structuren ook ruimte voor meer ingetogen momenten.
Het synchroniseren van het op cassettes opgenomen concert is weer een huzarenstuk van jewelste geweest, met als resultaat een zeer acceptabele weergave van met name de instrumentale prestaties.
De cd bevat een bonustrack in de vorm van Warthog III, dat tijdens het laatste concert van de band werd gespeeld. Als alles meezit, zal ter afronding van dit project nog een optreden van Phylice Ghetta uit 1984 worden uitgebracht.

Renť Yedema<< terug