Offscreen (1997-2000)
Offscreen
(1997-2000)

Het kortstondige bestaan van een superformatie
sg
Brandnew - Offscreen wp001


In de loop van 1997, toen Few More Licks de laatste adem uitblies, werkte Pim met zijn nooit aflatende compositiedrift aan een aantal nieuwe nummers, die te horen zijn op de CD “Bits to Pieces”, (zie Pim Thiemens).
En in dezelfde periode begon Offscreen in de bezetting Pim Thiemens gitaar, Hans Thiemens Chapman stick, Françoise Vaal zang, Henk Spies sopraansax en Ad Menke drums, vol goede moed, wederom in de aloude atoombunker in Utrecht, te werken aan een nieuw repertoire. Dit zou bestaan uit een paar instrumentale nummers uit de Few More Licks periode, een aantal met zang gefacelifte Few More Licks en Bits to Pieces nummers, en volledig nieuw werk, ook nu weer reeds van te voren gecomponeerd door Pim met een enkel nummer van Hans, teksten Françoise.
De gouden keel van Françoise en het feit, dat er nu eindelijk eens met een vrouw werd gewerkt, bracht de nieuwe band goede vibes en ook het soepele drumwerk van Ad was een verrijking. Henk met zijn continue jazz-achtige improvisatie-zucht en Françoise lagen nog wel eens in het zelfde bereik met elkaar in de clinch, maar dat maakte de uitwerking van de muziek alleen maar verfijnder.

Begin ’98 begon de band te denken aan optredens, zodat er in januari een demo-CD werd geproduceerd, getiteld “Brandnew”, opgenomen in de State of Mind Studio te Amsterdam.
De CD bevat 3 nummers van Pim met tekst van Françoise. Hoewel de nummers met redelijke waardering van de eigen bandleden geproduceerd zijn, valt wel voor de geoefende luisteraar te horen, dat de coherentie van de band nog niet optimaal was en dat er duidelijk nog gewerkt moest worden aan swing en souplesse.
De muziek was duidelijk een voortvloeisel van de Licks periode met redelijk goed in het gehoor liggende melodieën en de onlosmakelijk aan het Thiemens geluid verbonden onregelmatige maatsoorten, die ook aan het instrumentale de nodige ruimte gaven. Ook nu was de muziek niet direct in een hokje te plaatsen en waren er vooral jazz en rock invloeden te horen met Crimson ritmes op de achtergrond.

In de loop van 1998 sloeg het noodlot echter toe: Ad kreeg klachten van een tennis-elleboog, waardoor het drummen in eerste instantie werd bemoeilijkt en later, toen er sprake bleek te zijn van een zenuwbeknelling vanuit de nek, geheel onmogelijk werd. Noodgedwongen kwam de band tot stilstand, gerepeteerd kon er niet meer worden!!
Zo werd geheel 1999 vrijwel muziekloos doorgebracht met een enkele repetitie en wat vage plannenmakerij tussendoor, maar in de herfst van 1999 werd duidelijk, dat Ad nooit meer op niveau zou drummen.

Inmiddels was de aloude atoombunker als repetitieruimte opgezegd, en vonden er laat in 1999 nieuwe audities plaats voor een nieuwe drummer: Baukje Westerlaken, opnieuw een vrouw, trad toe tot Offscreen. Vol goede moed werden begin 2000 de repetities hervat in een nieuwe omgeving: een prima repetitieruimte in Maartensdijk. Echter, na enkele keren repeteren bleek, dat de noodzakelijke vonk in het ritmeduo niet oversloeg: Baukje en Hans konden het niet met elkaar vinden. Baukje bleek teveel rockdrumster voor de Offscreenmuziek en had geen steun aan het bas en stickwerk van Hans….geen swing, geen groove!!

Opeens bleek dat ook de overige bandleden eigenlijk geen zin meer hadden om de oude nummers, die al meer dan een jaar lagen te wachten weer opnieuw te gaan repeteren. Nieuw materiaal was nauwelijks voorhanden, daar Pim inmiddels met een eigen Bluesproject was gestart (zie Pim Thiemens), wat geheel buiten de orde van Offscreen viel.
Binnen enkele weken viel Offscreen uit elkaar en leek de muzikale samenwerking tussen de gebroeders Thiemens verder weg dan ooit.


********


In de zomer van 2018 ging Hans nog eens bij Ad thuis op bezoek om te zien of deze het drummen weer had opgepakt. In 2016 was Ad klachtenvrij en starte hij weer met drummen, zelfs met lesgeven, maar mede na veel persoonlijk leed kreeg de oude blessure weer de overhand en moest hij, naar nu lijkt, definitief stoppen met drummen. Maar wie weet wat de toekomst hem nog gaat brengen.

Pim Thiemens


Hans Thiemens


Françoise Vaal


Henk Spies


Ad Menke

 

You can order cd's at: tiemwerk1@caiway.nl
or

06 - 290 60 600

<< terug

warthog productions 2005